Nampak sedap tak makanan ni ?
hehe , masak sendiri tu .. *bangga sebentar
saja-saja masak bosan sangat ..
Lagipun memang ada bahan-bajan dalam peti sejuk ..
Apa lagi masak lah ..
hehe ..
Nak cuba ?
kalau nak cuba mestilah dapatkan resepi dahulu ya :)
macam mana nak dapatkan resepi ?
ha , sini biar saya bagi ya :)
Masakkan ni ada dua bahan ..
bahan A dan bahan B ..
Okey nilah bahan A(bahan utama) dia :
1. Hotdog - sesuka hati . Letak sebanyak yang anda mahu .
2. Fishcake/Fish-ball - Letak sebanyak yang anda mahu .
3. Sos cili
4. Kicap (Kicap manis cap kipas tau ! xD)
5. Telur - Letak sebanyak yang anda mahu .
Bahan B(sambal belacan punya) pula adalah seperti berikut :
1. satu mangkuk kecil cili padi
- 2. 3-4 biji bawang merah
- 3. setengah genggam ikan bilis - yang dah kupas yer (kalau taknak tak payah letak)
- 4. 1-2 inci belacan
- 5. garam secubit
- 6. pak aji - kalau suka, kalau tak suka boleh gantikan ngan gula secubit
- 7. 2 sudu minyak masak
- 8. limau kasturi - kalau tak ada limau kasturi , guna lemon je . Tapi dicadangkan lagi sedap guna limau kasturi
Cara-cara memasak bahan A :
1. Tuangkan minyak kedalam kuali .
2. Panaskan minyak . Sementara menunggu minyak panas , kita potong fish-ball/fishcake dan hotdog yang ada .
3. Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau . (tak perlu letak garam)
4. Bila minyak dah panas , kauorang masukkan fish-ball/fishcake dan hotdog yang telah di potong kedalam kuali . Goreng sehingga separuh masak .
5. Kemudian , masukkan cili sos dan kicap manis (bukan kicap pekat tau !) . Gaul sehingga sebati ...
6. Akhir sekali , masukkan telur dan gaul dengan sebati bersama-sama bahan yang telah di goreng tadi.
Cara-cara membuat bahan B:
2. Panaskan minyak. Masukkan bawang, cili padi, ikan bilis dan belacan.. Goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu. Bau belacan goreng memang sodappp...
- Angkat dan masukkan dalam lesung. Tambahkan garam dan pak aji/gula dan limau kasturi yang dah dipotong-potong. Tumbuk limau dengan kulit-kulit sekali. Kalau tak suka tak yah la.. Amik jus nyer jer..
- Okay siap
*Maaf sebab cara-cara untuk membuat sambal belacan agak bersepah ..
harap kauorang faham ya :)
SELAMAT MENCUBA YA !!
CHAIYOK-CHAIYOK !!
No comments:
Post a Comment